Mi a waxy maize keményítő?
Mielőtt elkezdenénk foglalkozni az aktuális mítosszal, lássuk, mivel is van dolgunk valójában. Ugyanis a tévhitek részben abból erednek, hogy sokan nem tudják, mi valójában a waxy maize
(waxy kukorica, de mivel a kiegészítőkben mindig waxy maize-ként találkozhatunk vele, mi is így nevezzük a cikkben). A waxy keményítők olyan szénhidrátok, melyeket rizsből, árpából és kukoricából vonnak ki. A „waxy” szó arra utal, hogy mikroszkóp alatt nézve hasonlít a viaszhoz (wax), de természetesen ez a hasonlóság csak külsőségekre terjed ki.
A waxy keményítők fő sajátossága, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak elágazó láncú keményítőt, azaz amilopektint. A waxy keményítők nagyobbik része amilopektinből áll, a fennmaradó részt pedig amilóz teszi ki, mely kevésbé elágazó keményítő.
8,12 Figyelembe véve, hogy sokan edzés után a gyors glikogén visszatöltésre használják a waxy maize-t, talán nem árt tudni, hogy az amilopektinben található többszörösen elágazó glükóz (dextróz) alegységeknek köszönhetően ez az anyag gyakorlatilag afféle növényi glikogénnek felel meg. Ezzel szemben az amilóz jóval kevésbé elágazó, és elméletileg ezért lassabban is szívódik fel.
3,13,15 A felszívódási tulajdonságok mögött az áll, hogy az enzimek könnyebben hozzáférnek a jobban elágazó szerkezetű keményítőkben található glükózmolekulákhoz. Legalábbis, így kellene lennie. Itt jegyezzük meg, hogy a sok elágazás miatt lesz az amilopektin olyan hatalmas molekulatömegű. Ez ugyancsak a mítosz egyik alapvető eleme.
Tovább