A-vitamin


Mi az amit a szedésével elérhetsz?

Jobb immunműködés
Az A-vitamin stimulálja az immunrendszert, megfelelő bevitele segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni harc során.
Egészséges bőr
Az A-vitamin segít a hámszövetek épségét megőrizni, az egészséges és szép bőr elképzelhetetlen nélküle.
Éles látás
A jó látáshoz az A-vitamin és az elővitaminjai, a karotinoidok nagyon fontosak.

Ismertetés

Régóta ismeretes, hogy bizonyos táplálékok (például a csukamájolaj) kedvezően hatnak az egészséges szemműködésre, látásra, de sokáig, 1913-ig nem sikerült meghatározni az ezért felelős anyagot, ami az A-vitamin volt. Az A-vitamin név nem egyetlen vegyületet jelöl, több azonos vagy hasonló biológiai hatású anyag létezik.
A-vitamin-hatású vegyületek:
  • Retinol ~ A-vitamin-alkohol
  • Retinál ~ A-vitamin-aldehid
  • A2-vitamin ~ 3,4-Didehydroretinol
  • Provitaminok ~ alfa-, béta-, gamma-karotin és más A-vitamin aktivitású karotinoidok (nem mindegyik rendelkezik ilyen sajátossággal)
A természetben az A-vitamin (retinol) állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg legaktívabb provitaminja (elővitaminja) a béta-karotin élénk vörös, sötétzöld vagy sárga színű növényi forrásokból kerül szervezetünkbe. A béta-karotin két A-vitamin molekulára tud szervezetünkben bomlani, az átalakulás korlátozott mértékű. Szervezetünk körülbelül egy évre elegendő vitamint tud tárolni, döntően a májban (ez nem jelenti azt, hogy ennyi ideig biztosan nem lép fel hiányállapot, hiszen nem garantált, hogy raktáraink feltöltött állapotban vannak). A retinol szállítófehérjéhez kötve kerül ki a májból a vérbe, fehérjehiány esetén ezért a mobilizáció gátolt. A vitamin 70-90%-a szívódik fel bélrendszerünkből, míg ez az arány a karotinoid vegyületeknél alacsonyabb, 20-50%, karotin étrendkiegészítőknél magasabb az arány. Zsírbevitel nélkül vagy alacsony bevitelnél a felszívódás romlik.
Az A-vitamin a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen. Hiányában szürkületi vakság alakul ki, a szem alkalmazkodóképessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik. A hosszú ideig tartó hiány vaksághoz vezet. Az A-vitamin a növekedéshez és valószínűsíthetően a csontfejlődéshez is elengedhetetlen, hiányában a növekedési problémák jönnek létre, de az érzékelő működések (íz, szag) is zavart szenvedhetnek. A legismertebb feladata a bőr épségének, egészségének óvása. Valójában más hámsejtekre, a bélhámsejtekre is pozitívan hat, a hipovitaminózis ezért ezek működésében is zavart okoz. Származékait a gyógyászat is felhasználja, erre példa a 13-cis retinoic sav, az isotretionin akne ellenes szerként használatos vegyület, vagy az etretinate, ami a psoriasis kezelésében jöhet szóba. Mellékhatásaik többek között májkárosodás, izomfájdalom, hányás is lehetnek.

Miért használjuk

Mindannyiunknak szüksége van A-vitaminra a jó egészség, látás megtartása érdekében, de különösen igaz ez sportolók esetében, akiknél az antioxidáns ellátottság (ebben a karotinoid provitaminok igen fontos szerepet töltenek be) és a megfelelő immunműködés az őket érő folyamatosan magas terhelés következében még nagyobb jelentőségű. A fertőzésekkel -legyenek azok bakteriális, gombás vagy vírusos fertőzések- egyaránt védelmet nyújt és segít a leküzdésükben, így a gombás hüvelyfertőzésekben is kedvező hatású. A szemszárazság kezelésében használatos, véd a mell-, tüdőrák ellen, javíthatja az AIDS-betegek állapotát, jótékony lehet melanómában szenvedőknek is. A sebgyógyulást is támogatja. A kiegészítés különösen olyan esetekben lehet fontos, ha az átlagember vagy a sportoló alacsony-közepes zsírtartalmú diétát tart, ugyanígy ha étrendje állati zsírokban szegény, mivel a leggazdagabb vitaminforrásaink a magas zsírtartalmú állati eredetű ételek.

További előnyös hatások

A megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen, hiányában farkasvakság (hemeralopia, szürkületi vakság) alakul ki.

Hogyan használjuk

Az A-vitamin szükségletet nemzetközi egységben (NE ~ IU) adják meg általában. Mivel karotinoidokból is keletkezik, és a különböző anyagok A-vitamin aktivitása eltér, a retinol ekvivalens (RE) fogalmát is bevezették:
1 RE =
  • 1 mcg retinol
  • 6 mcg béta-karotin
  • 12 mcg egyéb A-vitamin aktivitású karotinoid
  • 3,33 NE retinol
  • 10 NE béta-karotin
A kiegészítőkben található 5000-7000 IU (nemzetközi egység) elegendő az egészség fenntartásához egészséges felnőtteknek (nők szükséglete kb. 800 mcg-2664 IU-NE, férfiaké 3,333 IU-1,000 mcg retinol). A pontos igénymeghatározás és ajánlott mennyiségek tekintetében nem egységes a szakirodalom. Ritkán nagyobb adagokat, 20 000-30 000 IU A vitamint használnak, ekkor már inkább béta-karotin formában, mivel ennek korlátozott A-vitaminná alakulása, így nem jön léttre túladagolás. Ngyon magas karotinbevitelnél a bőr sárgásan elszíneződhet, carotinaemia alakulhat ki, ami a szedés felfüggesztésével vagy a dózis csökkentésével megszűnik. A hivatalos ajánlás kb. 800 mcg-2664 IU-NE retinol, ezt ötleszerűen, szakember tanácsa nélkül nem érdemes jelentősen túllépni. Az A-vitamin szükségletet a szervezet számára nagyobb stresszel járó állapotok �sport, betegségek, fertőzések, érzelmi traumák, idegesség, rendszeres alkoholfogyasztás- megnövelik.
Napi 10 000 IU�nyi A-vitamint még jól tolerál a szervezet, de hosszú ideig (2 hét vagy ezt meghaladó időtartam) 50 000 IU felett fogyasztva toxikus is lehet. Akik belsőséget rendszeresen fogyasztanak, túlzott bevitelt idézhetnek elő szevezetükben, ahogyan azok is, akik ezt még mesterséges pótlással is kiegészítik. Jó tudni, hogy a marhamáj 43,900 IU/100g, a borjúmáj 22,500 IU/100g, a csirkemáj pedig 12,100 IU/100g A vitamint is tartalmazhat, de ettől jelentős eltérések lehetnek. Kiegészítőként multivitaminokkal fogyaszthatjuk, az A-vitamint önmagában és nagy dózisokban nem ajánlott szedni.
Időzítés: Mivel zsírban oldódó vitamin, amit a szervezet hosszabb ideig is raktározni képes, ezért nem elengedhetetlen a mindennapi bevitele. Ha kiegészítőt szedsz, zsíradékot is tartalmazzó étkezésekhez tegyed.

Szinergikusan erősíti a hatását

E-vitamin jelenléte fokozza a felszívódást, fehérje és cink szükséges a megfelelő mobilizációhoz. A vas felszívódást növeli.

Természetes forrásai

Gazdag A-vitamin forrás a máj, hal, tojássárgája, tej, tejtermékek. Zsídús ételekben található magasabb koncentrációban, ebből következik, hogy nagyon zsírszegény táplálkozás esetén hiányállapot jöhet létre.

Esetleges mellékhatásai

Teratogén hatású (fejlődési rendellenességeket okozhat), ezért terhes nőknek 10 000 IU/nap alatt kell tartaniuk A-vitamin fogyasztásukat, és belsőségeket is csak ritkán fogyaszthatnak. Ajánlott adag ételekkel lehetőleg maximum 5000 IU, de orvossal, dietetikussal ajánlott konzultálni, különösen.
A máj raktározó képességének kimerülése a sejtek anyagcsere zavarát okozhatja. 50 000-100 000 IU/nap tartósan (két hétnél hosszabb ideig) használva toxikus hatású, hányás, émelygés, hajhullás, fogyás, menstruációs zavarok, növekedési problémák alakulhatnak ki.
A magasabb vitaminbevitel fokozott csontritkulás rizikóval járhat, ezért aki életmódja vagy betegségei miatt veszélyeztetettebb, annak ajánlottabb béta-karotin tartalmú készítmények szedése.
Biztonság: Az ajánlások szerint fogyasztva biztonságos.
Tiltás: Nincs.