Lenmagolaj


Mi az amit szedésével elérhetsz

 • elősegíti a regenerálódást, mivel gyulladáscsökkentő hatása van
 • gyorsítja az anyagcserét, így segíthet a zsírégetésben

Rövid áttekintés

Összegzés

Annak ellenére, hogy sok amerikai „alacsony zsírtartalmú” étrendet követ az elhízás megelőzése és egészségük megőrzése érdekében, miért sok mégis a túlsúlyos ember? A nem túl sok zsír (szó szerint értve) megöl minket – ám itt a jó zsírokról beszélünk. Az esszenciális zsírsavak (EFA), amik a lenmagban is megtalálhatóak, szükségesek az általános egészségi állapothoz, beleértve a megfelelő zsíranyagcsere folyamatokat, energiatermelést, sejtfunkciók szabályozását, és a sebek ill. sérülések gyógyulását. A lenmagolaj, a „jó zsír” egyaránt segít fittnek és egészségesnek maradnunk, míg a „rossz” zsírok veszélyeztetik egészségünket és teljesítőképességünket.

Egyéb elnevezések

Lenmag, len, lenmagolaj, flax, flaxseed, flaxseed oil.

Előfordulási helyek

A lenmagolaj a lenmagban található. Kis mennyiségben jelen van benne egy omega-3 zsírsav, az alfa-liponsav is, amit még a repcében, a feketeribizliben, a dióban és a szójababban is megtalálhatunk.

Hatása a teljesítmény fokozására

Miért használják a sportolók a lenmagolajat

Az aktív életmódot élők elmondása alapján a lenmagolaj kiegészítők segítik számukra a gyorsabb regenerálódást edzés után, és segítenek csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmakat. A kutatók szerint ezt a lenmag gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása okozhatja. A kutatók azt is állítják, hogy növeli az anyagcsere ütemét, és így segíti a gyorsabb zsírégetést is. Sok sportoló számol be arról, hogy ha étrendjükbe beiktatják a lenmagolajat, akkor rándulásaik és zúzódásaik gyorsabban gyógyulnak. Néhány eredmény azt mutatja, hogy a kisebb sérülések akár negyedannyi idő alatt is helyrejönnek, mint korábban.

Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és a regenerálódást:

 • Csökkenti a gyulladást, így az izomfájdalmakat is, és növeli a rugalmasságot
 • A sejtek szerkezeti sértetlenségét biztosítva segíti elő a regenerálódást és a gyógyulást

Hogyan segíti elő a zsírvesztést:

 • Hozzájárul az egészséges súlycsökkenéshez a szervezet anyagcseréjének gyorsításával, így a zsírok gyorsabban tudnak elégni

Egészségügyi előnyei

A lenmagolaj hiánytünetei

Bár a lenmagnak nincs közvetlen hiánytünete, számos komplikáció hozható összefüggésbe az omega-3 zsírsavak hiányával. Mivel a lenmag biztosítja számunkra az omega-3 zsírsavakat, segíthet csökkenteni ezeknek a hátrányos hatásoknak az esélyét.

Felhasználási lehetőségek

Kutatások alapján a lenmagolaj a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
 • Elhízás
 • Arthritisz
 • Székrekedés
 • Herpesz
 • Hipertenzió (magas vérnyomás)
 • Bőrproblémák, mint pl. az ekcéma és a pikkelysömör
 • Rák

Részletes ismertetés

További tudnivalók

Amerika lakosságának 54%-a túlsúlyos, és 22%-uk van elhízva... Annyira megdöbbentő ez, tekintve, hogy minden sarkon van egy gyors(elhízást okozó)étterem? Mi, akik „alacsony zsírtartalmú” diétát követünk, hogy megelőzzük a túlsúly kialakulását és a lehető legegészségesebbek legyünk, miért halmozunk föl még mindig annyi túlsúlyt – zsírt, hogy pontosak legyünk? Nos, a nem elegendő zsír szó szerint veszélyezteti életünket – de csakis a „jó” zsírok hiánya.
Valójában sok amerikai szenved súlyos zsírhiányban, ami hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség, az arthritisz, a mellrák, a depresszió, az immunrendszer rendellenességei, a PMS, a hiperaktivitás, és sok más, napjainkban előforduló komplikáció előfordulásához, melyek aztán betegséggel végződnek. Ha hiszed, ha nem, (jó) zsírokat kell fogyasztani, hogy megszabadulj a (rossz) zsírtól. Ez az, amiben hibádzik sok manapság ajánlott „alacsony zsírtartalmú” diéta. Bár segítenek megszabadulni a felesleges zsírtól, azt nem egészséges úton teszik. A "jó zsírok" más néven esszenciális zsírsavak másrészről az anyagcserét és az általános egészségi állapotot is javíthatják egyúttal.
Az esszenciális zsírsavakat azért nevezik így, mert elengedhetetlenül szükségesek testünk sejtjeinek normális működéséhez, és nem tudjuk magunk előállítani, így tehát táplálékkiegészítő vagy étel formájában vagyunk kénytelenek magunkhoz venni. Az esszenciális zsírsavak általános egészségi állapotunkhoz nélkülözhetetlenek, beleértve a megfelelő anyagcserét, energiatermelést, sejtfunkció szabályozást, valamint a sebek és sérülések gyógyulását. Az esszenciális zsírsavak fitten és egészségesen tartanak, míg azok a bizonyos egészségtelen „rossz” zsírok, pl. a feldolgozott zsírok a sült ételekben és a margarinban károsítják az egészséget és a teljesítményt.
A lenmag az egyik legjobb könnyedén hozzáférhető forrása ezeknek a zsírsavaknak. Tartalmaz egy nagyon fontos anyagot, az omega-3 zsírsavat, amelyet sok vezető dietetikus csak „gyógyító zsírnak” nevez. Más telítetlen olajokhoz hasonlóan linolénsavat is tartalmaz. A lenmag azonban különbözik a legtöbb növényi olajtól, mégpedig abban, hogy alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, ami igen gazdag ezekben a bizonyos omega-3 zsírsavakban. Ami azt illeti, ez a legismertebb alfa-linolénsav (omega-3 zsírsavak) forrás manapság, és számos ásványi anyag ill. vitamin forrása is.

Segítség az aktív életmódhoz

Az aktív életmódot élő emberek arról számolnak be, hogy a lenmagolaj kiegészítők gyorsabb regenerálódást tesznek lehetővé edzés után, és segítenek enyhíteni az edzés utáni izomfájdalmakat. A kutatók szerint ez a hatás abból fakadhat, hogy a lenmagolajnak van antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is. A kutatások alapján csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba, és segíti a hormonkiválasztást a prosztaglandinok szabályozásán keresztül – ezek hormonszerű anyagok, melyek testünk nagyobb szerveinek működésében működnek közre, beleértve a szaporítószerveket, az immunrendszert és az idegrendszert.
A kutatók szerint a lenmagolaj az anyagcsere mértékét is növelheti, és ezzel elősegíti a gyorsabb zsírégetést is. Állatkísérletek alátámasztják ezt az elképzelést, de további kísérletekre van szükség, hogy kiderüljön, valóban hatásos súlycsökkentő eszköz-e emberek számára is.
Sok sportoló úgy találta, hogy a lenmagolaj fogyasztásakor a zúzódásaik és rándulásaik gyorsabban gyógyultak. Néhány eredmény alapján a kisebb sérülések negyedannyi idő alatt gyógyultak meg a korábban szükségesnél. Ugyancsak kutatások alapján ez a lenmagolaj gyulladáscsökkentő hatásának tudható be. Kontrollált kísérletek jelenleg is folynak, hogy megerősítsék, vagy megcáfolják ezt a teóriát. Eddig azonban biztató a helyzet.

Terápiás felhasználás

A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hathatós védelmet nyújthat a szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az artériák működését és az energiatermelést. Továbbá kimutatták, hogy egy kicsi, teáskanálnyi mennyiségű lenmagolaj is számottevő vérnyomáscsökkenést idéz elő.
A Nemzetközi Rákkutató Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és hatásos a mell-, a prosztata- és a tüdőrák ellen. Jelenleg is átfogó vizsgálatokat folytatnak ezen a hatásait illetően.
A lenmag továbbá egyfajta gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, ami a reumás arthritisz, a pikkelysömör és egyéb gyulladások fájdalmas tüneteit enyhítheti. Segíti továbbá a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz.

Megjegyzés a magas fehérjetartalmú étrenden élők számára

Ha túl sok a fehérje az étrendünkben, mi is történhet? A székrekedés kényelmetlen érzésével szembesülhetünk. A lenmagolaj – a fehérje székrekedést okozó hatásával ellentétesen működve – fellazítja a fehérje által megkeményedett székletet, így segítve minket hozzá a „normális” léthez. És mindezt „zsírosító” hatás nélkül, rossz zsírok bevitelének elkerülésével teszi.
Egy másik figyelemre méltó tanulmány kimutatta, hogy a szabad tesztoszteronszint drasztikusan lecsökken, mikor alacsony zsírtartalmú vagy kalóriaszegény étrendet követünk. Az étkezési zsírok mennyiségének akár egész kicsi csökkenése is 13%-al csökkentheti a szabad tesztoszteronszintet. Mindemellett a „jó” zsírok étrendbe iktatásával az alanyok tesztoszteronszintje növekedett. Így tehát a diéta idején a lenmagolaj szedése hasznos lehet azok számára, akik növelni vagy megvédeni szeretnék megszerzett izomtömegüket.

Figyelmeztetések

A lenmag olaj formájának hátránya lehet, hogy instabillá válik, ha fénynek, levegőnek, hőhatásnak tesszük ki, vagy fémekkel kerül kapcsolatba. Ezért aztán néhányan kapszula formában szedik, vagy beiktatják étrendjükbe magát a lenmagot. De az igazat megvallva egy működő hűtőszekrény minden, amire szükséged van, hogy a lenmagolajat frissen és hidegen tartsad.

Következtetés

Bár a kutatások még folynak, sok sportdietetikus erősen ajánlja ezt a „jó” zsírt. A kutatások már bizonyították, hogy a lenmag elősegíti az egészséges hormonkiválasztást, csökkenti az izomfájdalmakat, és küzd mind a szabadgyökök, mind pedig a gyulladások ellen, és végül, plusz segítséget nyújt a regenerálódáshoz és ezáltal lehetővé teszi az intenzívebb edzést – vagy egyszerűen csak egészségesebb életet élni.

Felhasználási javaslatok

Mennyiség

1-3 teáskanál (15-45ml) naponta, vagy 1-3 1000mg-os kapszula a hatásos adag.

Időzítés

A lenmagolajat étkezéssel együtt vigyük be (ételekkel, vagy fehérje-ill. tömegnövelő turmixba keverve).

Tippek

A lenmag salátákhoz vagy zöldségekhez is adható, és kiváló ízt ad azoknak. A magokat le lehet darálni (kávédarálóval) és el lehet keverni vízzel, gyümölcslével, joghurttal, gabonafélékkel vagy egyéb ételekkel.
Ne tegyük ki a lenmagolajat hőhatásnak (ne főzzünk vele) mivel lebomlik és elveszíti előnyös tulajdonságait.

A lenmagolaj szinergistái

Nincs ismert szinergistája.

Biztonsági tudnivalók

Ha receptre kapható gyógyszereket szedünk – vagy ezt tervezzük – konzultáljunk kezelőorvosunkkal a lehetséges kölcsönhatások tekintetében.

A lenmagolaj mérgező hatása

Nincs ismert toxicitása.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.