Vitargo


Mi az amit szedésével elérhetsz?

  • Edzések után fogyasztva a glikogénraktárak lehető leggyorsabb visszatöltése, gyomorpanaszok nélkül
  • edzés közben fogyasztva folyamatos és gyors energiaellátás
  • edzés előtt fogyasztva előtt gyors energiával látja el szervezetünket

Mi a Vitargo?

A Vitargo egy szabadalommal védett szénhidrát, melyet árpa keményítőből vonnak ki. Az egyszerű cukrokhoz (dextróz, fruktóz, szukróz és vegyük ide a maltodextrint is) képest az a fő eltérés, hogy nagy szénhidrátmolekulákból épül fel. A kutatók a molekulasúlyt használják a molekula méretének meghatározására. Ahogy az alábbi táblázatból látszik, a Vitargo nagyságrendekkel nehezebb molekulálból épül fel, mint fentebb említett társai.

Hogy működik?

A Vitargo molekulamérete nagyobb mint a cukroké, melyek a hagyományos energiaitalokban találhatók. ez a nagy molekulaméret a minimálisra csökkenti az ozmolalitást, mely azt jelenti, hogy mennyi vizet képes "magával húzni" az adott anyag. A Vitargo® alacsony ozmolalitása lehetővé teszi, hogy kétszer olyan gyorsan haladjon végig a gyomron, mint a többi szénhidrát, melyek úgy működnek, mint valami szivacs - vizet vonzanak a gyomorba. Mivel kevesebb időt tölt a gyomorban, a Vitargo gyorsabban szívódik fel, és ezzel szinte azonnali energia utánpótlást biztosít az izomzat számára, messze gyorsabbat, mint a többi szénhidrát. Edzés vagy bármilyen más fizikai megterhelés után a Vitargo® mintegy 68 %-akl gyorsabban tölti vissza a glikogénraktárakat, és ezzel 23%-al növeli a teljesítményt, mint a többi szénhidrát, melyek a hagyományos izotóniás italokban találhatók.
Szénhidrát Molekulasúly
Vitargo 500.000-700.000
Maltodextrin 1.000-10.000
Keményítő szirup 250-1.000
Dextróz (szukróz) 180

Vitargo és gyomorpanaszok

A szénhidrát bázisú energiaitalok és edzés utáni italok gyakran okoznak felfúvódásszerű érzést. Ez azért van, mert az ilyen készítményekben hagyományosan alkalmazott szénhidrátok szivacsként vonzzák a gyomorba a vizet, ami kellemetlen felfúvódást és görcsölést okozhat. A Vitargo olyan módon ürül a gyomorból, hogy nem vonz magához vizet és a gyors ürülésnek köszönhetően hamar felszívódik. Így ezek a tünetek elkerülehtők a Vitargo használatával.

Edzés előtt, után, vagy egy verseny közben?

Amikor csak szükség van rá! A Vitargo-t sportolók ezrei használják világszerte edzés előtt, után, közben, vagy akár versenyzés közben. Mivel fogyasztást követően szinte azonnal energiát szolgáltat, felhasználása bermilyen fizikai tevékenység közben hasznos lehet.

Biztonságosan használható?

A Vitargo egy természetes és biztonsággal alkalmazható anyag.

Kutatások a Vitargo-val

Nagy molekulatömegű szénhidrátok (Vitargo kiegészítő) a glikogénraktárak feltöltésére

A kutatók megvizsgálták a nagy (a maltodextrinénél is nagyobb glükóz polimer /500,000-700,000 molekulatömegű/) és kis molekulatömegű (glükóz monomer és oligomer szénhidrátok, átlagosan 500-as molekulatömeggel) szénhidrátok hatását az izom glikogén újraszintézisre, tehát az edzéssel lebontott izomban tárolt szénhidrát pótlására (Összehasonlításul a dextróz molekulatömege 180, a keményítő szirupé 250-1000, a maltodextriné 1000-10,000 és a keményítőé <250,000,000.) Az ozmolalitás a két italnál 84 és 350 mosmol. l(-1) volt.
Tizenhárom egészséges és edzett férfi vett részt a vizsgálatban. A 21 és 33 év közötti, átlagosan 190 cm magas, 82.1 kg testtömegű alanyok glikogénszint csökkentő gyakorlatként két alkalommal kimerülésig futottak és bicikliztek. Öt perccel a testmozgás után a vizsgálatot végző személyek mintát vettek az önkéntesek izmaiból.
Az alanyokkal ezután egyik alkalommal alacsony molekulatömegű szénhidrátot (keményítő szirupot) tartalmazó folyadékot, másik alkalommal magas molekulatömegű szénhidrátot (Vitargo kiegészítőt) tartalmazó folyadékot itattak. Először az izom mintavétel után közvetlenül fogyasztottak el 75 g szénhidrátot fél liter vízben feloldva, majd ezt 30 percenként ismételtek a 30., 60. és 90. percben. Az össz szénhidrát fogyasztás 300 g volt, amivel a kutatók az edzés után az izom glikogén reszintézisét kívánták fokozni, hogy ennek mértéket szénhidrát típusonként megvizsgálhassák. A kutatók további izom mintákat vettek kettő és négy órával az első szénhidrátfogyasztás után.

Eredmény

A szénhidrátfogyasztás után két órával mért izomglikogén szintek alapján a nagy molekulasúlyú szénhidrát (Vitargo) fogyasztása szignifikánsan növelte a glikogén újratermelődést. A Vitargo 70%-kal gyorsabban töltötte vissza az első 2 órában a szénhidrátot a hagyományos szénhidráthoz képest. A 2-4 óra között eltelt időben a reszintézisben nem volt szignifikáns különbség kimutatható.

Következtetés

Az adatok arra engednek következtetni, hogy a nagy molekulatömegű szénhidrát rövidebb ideig tartózkodik az emésztőrendszerben (egy másik tanulmány alapján a Vitargo 80%-kal gyorsabban távozik a gyomorból, 10 perc alatt az 50%-a a bélbe jutott), jól felszívódik, így gyorsabban regenerálja az izomzat szénhidrát raktárait. Fehérjével kombinálva ezt a típusú szénhidrátot feltehetően jól felszívódó, kevesebb emésztőszervi diszkomfort érzést, problémát okozó protein turmix készíthető (a gyártók már ezt a keveréket is létrehozták), de valószínűleg az edzés közbeni és utáni folyadék és elektrolit pótlás is jól megvalósítható az ilyen célra készített kiegészítők fogyasztásával. A nagy molekulatömegű szénhidrátok feltehetőleg rövid időn belül a hazai sportolók körében is nagy népszerűségnek fognak örvendeni.
A Vitargo külföldön már igen népszerű az amatőr és profi testépítők és egyéb sportot űzők körében is. Egyik nagy támogatója nem más mint Milos Sarcev. Sima hétköznapi szinten is elmondható, hogy elméletben mindenképpen fontos, hogy edzés után a lehető legkorábban megkezdve a lehető leggyorsabban tökéletes szénhidrát visszatöltést érjünk el, mely anabolikussá teszi a katabolikus állapotot, erősebb helyzetbe hozza az immunrendszert, és csökkenti a túledzés veszélyét. Arról nem is beszélve, hogy a következő edzésre ez a technika tudja maximalizálni a teljesítményt. Abszolút nem elhanyagolható a gyomortelítettség komfortérzése, főleg ha az ANABOLIKUS KERETBE FOGLALÁS elvének megfelelően szénhidrátot már edzés előtt és alatt is iszol.
A Vitargo leginkább fontos szerepe persze a bármilyen okból alkalmazott szénhidrát ürítő-töltő technika során van, amikor szokatlanul magas mennyiségű szénhidrátnak kell a szervezetbe kerülnie naponta (akár 1500 gramm is). Ez a fajta jól működő étkezési manipuláció jelen van állóképességi sportolóknál és verseny előtt álló testépítőknél egyaránt.
Az, hogy a profi testépítők mostanában némileg csökkenteni tudták az utóbbi idők egyik legcsúnyább jelenségét, a teknősbéka páncélt kísérteties módon utánzó kitüremkedő hasfalat és megnőtt derék kerületet, részben a szénhidrát töltés során alkalmazott Vitargo-nak köszönhető. A hagyományos szénhidrát forrásokkal való töltés ugyanis képes volt nagyon felfújni a hasat az utolsó napokban (persze a jelenség nem szűnt meg, mert okai között szerepelnek a növekedési hormontól megnagyobbodott szervek, a brutális edzés miatt megvastagodott törzs izomzat, és a sok kajától kitágult hasfal is).
Anekdotális beszámolókból tudjuk azt is, hogy a nagyon veszélyes (akár hirtelen halált is okozó!) doppingszerként alkalmazott inzulin használat során ma már a hozzáértő testépítők Vitargo-t használnak.
Publikálva: "Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses", European Journal of Applied Physiology Volume 81, Number 4, 2000 January p 346 - 351
Kutatók: K. Piehl Aulin, K. Söderlund, E. Hultman, University of Uppsala/LIVI, Karolinska institute és Huddinge University Hospital (Sweden)

Gyorsabb gyomorürülési ráta nagy molekula tömegű, gélképző tulajdonságú glükóz-polimer (Vitargo) fogyasztásakor

Az italok energiasűrűsége és az elfogyasztott folyadék térfogata a fő faktorok, amelyek befolyásolják az oldatok gyomorból történő ürülését (a nagyobb tápanyagsűrűség lassítja a gyomor ürülését), míg az ozmolalitásról és viszkozitásról azt gondolják a szakemberek, hogy csak csekély befolyása van erre.
A Carbamyl PU 24-002 nevű, keményítőből gyártott szénhidrát (Vitargo) egy kutatás során 70%-kal gyorsabban töltötte vissza az edzéstől kimerült izmokba a glikogént az első 2 órában egy magasabb ozmolalitású hagyományos szénhidrát oldathoz képest. A jelenség oka feltehetően a gyorsabb gyomor ürülés és biológiai hozzáférhetőség lehetett. A kutatók ennek igazolása, vagy cáfolása érdekében két azonos energiatartalmú, de különböző ozmolalitású és viszkozitású szénhidrát oldatot vizsgáltak.
A vizsgálat során hat egészséges férfi alanyt tanulmányoztak két alkalommal, körülbelül 550 ml 13.5%-os szénhidrát oldat felhasználásával. Az egyik oldat glükóz monomereket és rövid láncú glükóz oligomereket tartalmazott, míg a másik hosszú láncú glükóz polimerekből állt (78% amilopektin és 22% amilóz).

Eredmények

A fél ürülési idő (t(1/2), medián és range) a viszkózus, kifejezetten hipotónikus (62 mosmol/kg) oldat esetében gyorsabb volt (17.0 (6.2-31.4) perc), mint a mérsékelten hipertónikus oldat (336 mosmol/kg) esetében (32.6 (25.2-40.7) perc). A vékonybélbe szállított szénhidrát mennyisége (medián és range) nagyobb volt az alacsonyabb ozmolalitású oldat elfogyasztása utáni első 10 percben (31.8 (15.8-55.9) g), mint a magasabb ozmolalitású oldat elfogyasztása után (14.3 (6.8-22.2) g). A vércukor (P = 0.73) és a szérum inzulin (P = 0.38) koncentrációkban nem volt különbség a két tesztital fogyasztását követően.

Következtetés

Az eredmények azt mutatják, hogy a nagy molekula tömegű glükóz-polimer, ami a Vitargo-ban található, annak ellenére is gyorsabban ürül ki a gyomorból, mint a kisebb molekula tömegű szénhidrát oldat, hogy gélképző tulajdonságú. A gyorsabb ürülés nem járt magasabb vércukor, vagy inzulin szintekkel, ám ezért nem az összetett szénhidrát lassabb felszívódása tehető felelőssé, legalábbis annak a kísérletnek az adatai alapján, mely szerint Vitargo jóval hamarabb regenerálta az izom glikogén raktárakat, mint az egyszerűbb szénhidrátokat tartalmazó oldat.
A Vitargo tehát a rendelkezésünkre álló adatok szerint hamarabb ürül a gyomorból, mint az azonos energiatartalmú, egyszerűbb szénhidrátot tartalmazó oldat (pl.: dextróz, szukróz), így mind a folyadékpótlást, mind a szénhidrátraktárak feltöltését jelentősen meggyorsíthatja, valamint csökkentheti a túl tömény oldatok által előidézett emésztőrendszeri diszkomfort érzés előfordulását. Ez kedvezővé teszi sportolók számára az alkalmazását.
Publikálva: "Improved gastric emptying rate in humans of a unique glucose polymer with gel-forming properties", Scand J Gastroenterol. 2000 Nov;35(11):1143-9.
Kutatók: Leiper JB, Aulin KP, Soderlund K.