Enciklopédia

ABC

White Willow

Mi az amit szedésével elérhetsz?

  • Fájdalomcsillapító hatású
  • Kiváló alternatívája lehet a mesterséges szalicilkészítményeknek

Tovább

Whey Protein (Tejsavó fehérje)

Mi az amit szedésével elérhetsz?

Segíti az izmok regenerálódását edzések után
Minden fehérjetípus közül (növényi, állati, vegyes, stb.) ez tartalmazza az emberi szervezet számára legoptimálisabb arányban az összes esszenciális aminosavat. Az aminosavak az izmok alapvető építőkövei. A jó minőségű tejsavó fehérje gazdag BCAA-kban (elágazó szénláncú aminosavak) és glutaminban - ezek fontos szerepet játszanak az izmok edzések utáni regenerálásában, továbbá olyan di- és tri-peptid kötésű aminosavakat is tartalmaz, melyeknek fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében.
Diéta alatt segít meggátolni az izmok lebomlását
Az egyedülálló aminosav összetétele miatt diéta alatt is kiváló fehérjeforrás, amely segít meggátolni az alacsony szénhidrát- és kalóriabevitel mellett az izmok lebomlását.
Immunerősítő hatású
A jó minőségű CFM tejsavó fehérjékben sérülés (denaturálódás) nélkül kerülnek át az immunrendszer működését segítő di- és tri-peptidek, és egyéb összetevők. Ezek az összetevők emelik a szervezet glutation szintjét. A glutation egy fontos antioxidáns, mely védi sejtjeinket az őket károsító oxidatív folyamatok és szabad gyökök ellen.
Teljes értékű fehérjeforrás
Mint azt a fehérjékről szóló általános leírásban már említettük, a különféle fehérjéket aszerint osztályozzuk, hogy tartalmazzák-e az összes szervezetünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat. A tejsavó ebből a szempontból a "leg"-teljesebb értékű fehérje, biológiai értéke magasabb mint a tiszata tojásfehérjéé, optimális eljárással készült kiegészítő esetében elérheti akár a 130-at is. A jobb minőségű MRP-k és tömegnövelők alapvető összetevője a whey protein.

Tovább

Waxy maize

Mi a waxy maize keményítő?

Mielőtt elkezdenénk foglalkozni az aktuális mítosszal, lássuk, mivel is van dolgunk valójában. Ugyanis a tévhitek részben abból erednek, hogy sokan nem tudják, mi valójában a waxy maize (waxy kukorica, de mivel a kiegészítőkben mindig waxy maize-ként találkozhatunk vele, mi is így nevezzük a cikkben).
A waxy keményítők olyan szénhidrátok, melyeket rizsből, árpából és kukoricából vonnak ki. A „waxy” szó arra utal, hogy mikroszkóp alatt nézve hasonlít a viaszhoz (wax), de természetesen ez a hasonlóság csak külsőségekre terjed ki.
A waxy keményítők fő sajátossága, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak elágazó láncú keményítőt, azaz amilopektint. A waxy keményítők nagyobbik része amilopektinből áll, a fennmaradó részt pedig amilóz teszi ki, mely kevésbé elágazó keményítő. 8,12
Figyelembe véve, hogy sokan edzés után a gyors glikogén visszatöltésre használják a waxy maize-t, talán nem árt tudni, hogy az amilopektinben található többszörösen elágazó glükóz (dextróz) alegységeknek köszönhetően ez az anyag gyakorlatilag afféle növényi glikogénnek felel meg. Ezzel szemben az amilóz jóval kevésbé elágazó, és elméletileg ezért lassabban is szívódik fel. 3,13,15
A felszívódási tulajdonságok mögött az áll, hogy az enzimek könnyebben hozzáférnek a jobban elágazó szerkezetű keményítőkben található glükózmolekulákhoz. Legalábbis, így kellene lennie. Itt jegyezzük meg, hogy a sok elágazás miatt lesz az amilopektin olyan hatalmas molekulatömegű. Ez ugyancsak a mítosz egyik alapvető eleme.

Tovább