Q-10


Mi az, amit a szedésével elérhetsz?

Kardiovaszkuláris egészség
A Q-10 koenzim segít megelőzni igen sok szív- és érrendszeri problémát, sőt, meglévő betegségek esetén is jelentős javulást hozhat.
Antioxidáns hatás, immunerősítés
Erős antioxidáns (főleg a mitokondriumban), valamint segíti az immunrenszer sejtjeinek működését, mivel ezek igen energiaigényesek.
Esetleges energizáltság, teljesítménynövekedés
A Q-10 koenzim részt vesz a sejtek energiatermelésében, így növelheti a teljesítményt, segítheti a regenerálódást.
Lassíthatja az öregedést
Átlagosan 40 éves kortól a szervezet nem képes elegendő Q-10 koenzimet termelni. Ilyenkor külső pótlásával az öregedés lassítható.

Ismertetés

A Q-10 koenzim egy vitaminszerű anyag, azzal a különbséggel, hogy a szervezet képes az előállítására. Ubikinonnak is nevezik (ubiquista = mindenütt jelen lévő), mivel a baktériumoktól a növényi és állati sejtekig mindenütt megtalálható. Ez az enzimekhez kapcsolódó anyag (-> koenzim) eszenciális komponense a mitokondriumnak a sejtek energiaközpontjának, és elsődleges feladata katalizátor szerepe a metabolizmusban, vagyis abban a folyamatban, ahogyan a szervezet az elfogyasztott ételből energiát nyer. A Q-10 koenzim részt vesz az ATP előállításában is, ami az energiát szolgáltatja valamennyi testi működésünkhöz.
A Q koenzimek szerkezeti felépítésüket tekintve egy benzokinon fejre és egy izoprenoid egységekből álló farki részre bonthatóak. A számozás annak függvénye, hogy hány ilyen izoprenoid egység alkotja ezt a láncot. (A Q-10 koenzimet néha nevezik Q-50-nek is, mert egységenként 5 szénatomot tartalmaz, így összesen 50-et. Ám a számozás általában az egységek számát jelöli.) A Q koenzimek 1-12 ilyen egységgel rendelkezhetnek, az állati sejteknél a 10 az általános.
A Q-10 koenzimnek meglehetősen sok vélt vagy valós pozitív hatásáról beszélnek az utóbbi években. Jól bizonyítottan antioxidáns, véd, illetve segít bizonyos szívelégtelenségeknél, idegvédő hatása van, immunerősítő, idegi- és szívproblémák, valamint alacsony Q-10 szérum koncentráció esetén energizál, segíthet stabilizálni a cukorbetegek vércukorszintjét, kevésbé jól bizonyítottan pedig fogíny és fogbetegségek kezelésére is alkalmas, növeli a sportteljesítményt, és segíti az elhízás elleni küzdelmet.
A Q-10 koenzim erős antioxidáns, így segít semlegesíti a szabad gyököket, emiatt szerepet tulajdonítanak neki a rák és az infarktus megelőzésében. A szív- és érrendszeri megbetegedésekben más okból is igen jelentős jótékony hatásai lehetnek. Jól alátámasztott pozitív befolyása a szívroham megelőzésére és a szívelégtelenség, a szívelgyengülés, a szívritmuszavar, az anginás fájdalom, a magas vérnyomás kezelésére. Ennek egyik oka az lehet, hogy a Q-10 koenzim különösen a szív energiigényes sejtjeiben fordul leő nagy mennyiségben, és a szívbetegségekben szenvedőknél megállapították, hogy a Q-10 szintje a szervezetben alacsonyabb a szükségesnél. Rendkívül sok és komoly vizsgálat készült a témában, melyek azt mutatják: a Q-10 koenzim biztonságos és hatékony kiegészítése a gyógyszeres terápiának (és természetesen NEM helyette!) Ezenkívül azzal is segíti az érrendszeri betegségek kezelését és megelőzését, hogy antioxidáns tevékenysége kiterjed az LDL-koleszterin oxidációjának jelentős gátlására is, ami pedig úgy gondolják jelentős szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában. Fontos még megemlíteni, hogy sokszor segítséget nyújt a szívelégtelenség miatt fellépő rossz oxigénfelhasználás kezelésében is. Sok orvos szerint 40 éves kortól mindenkinek folyamatosan szednie kellene, mivel ekkortól már a szervezet egyre kevésbé képes előállítani a megfelelő mennyiséget. Japánban a legnépszerűbb hat gyógyszer között tartják számon.
Szedése ajánlott lehet a rák megelőzése céljából, és a rákos betegeknek is immunerősítő és antioxidáns hatása miatt. Bár ebben a témában igen kevés a rendelkezésre álló kutatás, és azok is kicsi esetszámúak. Egy ilyen tanulmány szerint mellrák esetén például kimutatható pozitív hatással rendelkezett a Q-10 koenzim. Ami biztos viszont, hogy szedése igen ajánlott olyan kemoterápiás gyógyszerek mellett, amelyek mellékhatásként gyakran mérgezik a szivet. (Pl. adriamycin.) Igen hatásos idegi alapú izomgyengeség, és fáradtság kezelésében is, ezekben az esetekben is úgy találták, hogy az ilyen betegségben szenvedőknél a Q-10 szintje igen alacsony a szervezetben. Lassíthatja az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór súlyosbodását is.
Testépítők számára a legizgalmasabb kérdés az, hogy mi a helyzet a Q-10 teljesítménynövelő hatásával. Mint írtuk, a Q-10 koenzim elengedhetetlen a szervezet energiatermelő folyamataiban, ezért kezdték el vizsgálni, vajon növeli-e a sportteljesítményt, és energizál-e. Igen sok vizsgálatot végeztek, igen eltérő eredményekkel. Teljesítményen általában itt aerob teljesítményt értettek, maximális aerob kapacitást, oxigénfelvételt, pulzusszámváltozást, teherbírást. Azt több vizsgálat is igazolta, hogy neurológiai rendellenességeknél fellépő fáradékonyságnál, sőt izomgyengeségnél is hatásos a Q-10 koenzim kiegészítés. Sportolók esetében egy összefoglaló tanulmány azt írja, hogy 11 komoly vizsgálatot talált a kérdésben, és ebből 6 találta hatásosnak, 5 pedig hatástalannak a Q-10 koenzimet. Valóban, körülbelül 50%-os azon vizsgálatok aránya, ahol pozitív hatást gyakorolt a Q-10 a sportteljesítményre. Két vizsgálatban is profi biciklistákon illetve triatlonistákon mérték a Q-10 koenzim teljesítménynövelő hatását, és mindkét teszt negatív eredménnyel zárult. Egy harmadik, biciklistákonm, de nem profikon végzett felmérés azt mutatta, hogy a Q-10 nem növelte az alanyok teljesítőképességét, de a teherbírásukat igen, vagyis egyszerűen mentálisan könnyebben viselték a terheket a Q-10-es csoportba kerülők a kontrollcsoporttal szemben. Egy síelőkkel készített kutatás azonban szignifikáns teljesítőképesség-javulásról és csökkent regenerációs időről számol be. Egy másik felmérés, ahol a kísérleti alanyok kifejezetten ülőmunkát végző, nem sportoló fiatalok voltak, szintén úgy találta, hogy a Q-10 koenzim kiegészítés jelentős előnyökkel járt a teljesítményre nézve. Rövid összegzésként tehát elmondható, hogy a Q-10-nek inkább edzetlen embereknél lehet teljesítménynövelő hatása, illetve azoknál, akiknél a Q-10 koenzim szérum koncentrációja a kelleténél alacsonyabb. Másoknál direkt teljesítménynövekedés helyett inkább csak az energizáltság érzetét kelti, csökkenti a fáradékonyságot, esetleg csökkenti a regenerációs időt. Egy malacokon végzett kísérlet szerint a Q-10 koenzimmel kezelt állatok gyorsabban épültek fel izomsérüléseikből, mint az átlagos módon lábadozók. (Átvágtak egy izmot.) Több helyütt olvasható az is, hogy segíti az izmok terhelés utáni regenerációját, ám ez sem teljesen bizonyított még. Bill Phillips odáig megy könyvében, hogy a Q-10 koenzim nemcsak teljesen haszontalan, hanem kifejezetten csökkenti a testépítők teljesítményét. Ez természetesen túlzás, mégha a bizonytalanság az anyag körül tény is, ismerünk például olyan magyar strongmant is, aki előszeretettel alkalmazza a Q-10 koenzimet jobb teljesítménye érdekében. A Q-10 koenzimet gyakran emlegetik az elhízás elleni szerek között is, az igazság azonban az, hogy erre semmilyen meggyőző bizonyíték nincsen. Egy kísérlet alapján úgy tűnik, a Q-10 segítheti a diétát, de csak abban az esetben, ha az illető szervezetében a Q-10 koenzim szintje alacsonyabb a normál értéknél.

Miért használjuk?

  • Segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket, illetve már meglévő rendellenességek esetén is javulást eredményezhet a használata.
  • Erős antioxidáns. Hatását főleg a mitokondriumban fejti ki, valamint véd az LDL-koleszterin oxidációja ellen is.
  • Jól bizonyítottan immunrendszer-erősítő hatással bír, az immunsejtek ugyanis igen energiaigényesek, a Q-10 koenzim pedig segíti az energiatermelésüket.
  • Csökkentheti a regenerációs időt, energizálhat, mivel részt vesz az ATP termelésében. Idült fáradékonyság esetén is segíthet.
  • Lassíthatja az öregedést. Az idősödő szervezet egyre kevésbé képes elegendő Q-10-et termelni, így pótlása csökkentheti az öregedéssel járó panaszokat, illetve a degeneratív elváltozások esélyét. Mivel az öregeknél nagyobb eséllyel alacsony a szervezet Q-10 koenzim szintje, így jelentkezhetnek mindazok a problémák, melyek ellen a Q-10 kiegészítés véd: szívelégtelenség, idült fáradékonyság, izomgyengeség, gyakori lebetegedés, sőt akár elhízás. Ezekben az esetekben feltétlenül érdemes megpróbálkozni Q-10 koenzim szedésével idős embereknek.

További előnyei

  • Úgy tűnik, védi az idegeket, lassítja a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór súlyosbodását.
  • Segíthet megelőzni bizonyos rákbetegségeket, és néhány kisebb esetszámú vizsgálat szerint növeli a prosztata- és emlőrákban szenvedők túlélési esélyeit.
  • Hasznos lehet fog- és fogínybetegségek kezelésénél, bár, ezt egy friss kutatás cáfolja. (Néhány fogkrémben is megtalálható.)
  • A kutatások szerint a Q-10 koenzim stabilizálja a cukorbetegek vércukorszintjét. (Ennek lehet jelentősége testépítőknél is, de egészséges embereken végzett ilyen jellegű kutatást nem találtunk.)
  • Esetleg segítheti a fogyást, bár inkább csak abban az esetben, ha az illetőnek a kiegészítés előtt alacsony volt a Q-10 koenzim szintje.

Hogyan használjuk?

A Q-10 koenzim zsírban oldódó anyag. Így ajánlatos zsírt tartalmazó étkezés közben/után bevenni, ez igen sokat számít a felszívódó mennyiség tekintetében. Naponta 50-200 mg szedése javasolt. Az első pár hétben (legalább 3-4) érdemes legalább napi 100 mg-ot bevinni belőle, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy elérje a maximális szérum koncentrációt. Utána elég lehet napi 50 mg-nyi szintentartás. A Q-10 koenzim hosszútávú kiegészítő, sokszor két hónapot is igénybe vesz, mire pozitív hatásai megnyilvánulnak.

Természetes forrásai

Mint említettük, a Q-10 mindenütt jelen van a természetben. Mégsem elegendő sokszor a természetes bevitel mennyisége, és nem érhetőek el vele a nagydózisú kiegészítés pozitív hatásai. Úgy találták, hogy a vegetáriánusok Q-10 koenzim szintje sokkal magasabb másokénál, így esetleg sok zöldségféle fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a Q-10 mennyiségét a szervezetben. Legnagyobb mennyiségben mégis állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák: a szardínia, a lazac, a makréla, a marhaszív, a marhamáj és a tojás.

Esetleges mellékhatásai, kölcsönhatások

Még nagy adagokban is igen biztonságos táplálékkiegészítő. Nagyon ritkán extrém dózis esetén emésztési problémákat (gyomorbántalom, hányinger) okozhat.
Mivel megfelelően nem vizsgálták még ki, terhes, illetve szoptató nők ne fogyasszák.
Warfarin: a Warfarin (ami egy vénás thromboembolia kialakulása elleni gyógyszer) hatását csökkentheti a Q-10 konezim kiegészítés egy tanulmány szerint, így nem ajánlott ebben az esetben a szedése.
Sztatinok: A sztatin tartalmú koleszterincsökkentők negatívan befolyásolják a Q-10 konezim szintet a szervezetben, így ekkor külső pótlása javasolt.
Toxicitás: nincs.
Tiltás: nem szerepel semmilyen tiltólistán.