Rutin


Mi az amit szedésével elérhetsz?

  • Fájdalomcsillapító hatású
  • Jó hatással van a szemre
  • Erősíti az érfalakat

Mi a rutin?

A Rutin a bioflavonoidok közé tartozik. A bioflavonoidok (biológiailag hasznosítható flavonoidok, P-vitamin) vízben oldható növényi pigmentek, antioxidáns, gyulladásgátló, anti-allergén, vírusölő, és rákellenes tulajdonságokkal. A rutin egy, a heszperidinnel rokon bioflavonoid, és a quercetin egyik glükozidja. A rutin megközelítőleg 50% quercetint tartalmaz. A rutin egy flavonol glükozid, mely egy flavonol gerincből és glükon rutinózból épül fel. A rutin egy szilárd anyag, színe halványsárga, és vízben csak gyengén oldódik. Azonban még így is jobban oldódik vízben, mint aglikonja, a quercetin.

Mire használható?

A rutin a C-vitaminnal együtt fájdalomcsillapító hatású, valamint csökkenti a nyomást a szem belsejében. A bioflavonoidok fontos tápanyagok, mivel erősítik és szabályozzák az érfalak áteresztőképességét, beleértve a kapillárisokat is. A rutin fenolikus antioxidáns is, és bizonyítottan véd az oxidatív károsodásokkal szemben. A rutin segítségével a másik antioxidáns, a glutation szintjét is megőrizhetjük szervezetünkben. A keringési rendszerre is jó hatással van, különös tekintettel a szem kapillárisaira. A rutin különösen hasznos a meggyengült érfalak okozta vérzések előfordulásának csökkentésére. Krónikus vénás elégtelenség esetén is jól alkalmazható, valamint glaucoma, szénanátha, aranyér, viszér, gyenge keringés, herpesz, cirrózis, stressz, alacsony szérum kalciumszint és hályogok esetén is segítségünkre lehet. A rutint szisztematikusan és helyileg is lehet használni krémekben, és olajokban, melyek segítségével a keringést és a kapillárisok rugalmasságát lehet javítani a különböző területeken.

Hogyan juthatunk hozzá?

A rutin legnagyobb mennyiségben a sárgabarackban, a hajdinában, a cseresznyében, a szilvában, a csipkebogyóban, a citrusfélék héjának fehéres részében, valamint a zöldpaprika magházában található meg. A hajdina ezen felül gazdag fehérjékben (12-15%), és esszenciális aminosavakban, mint pl. a lizin (5-7%), mely a legtöbb gabonaféléből hiányzik, de lipidekben, ásványi anyagokban (vas, foszfor, és réz) valamint vitaminokban (B1 és B2) is gazdag. A rutin más gabonafélékben nem található meg.