Tejfehérje


Rövid áttekintés

A tejprotein táplálékkiegészítők széles körében megtalálható, úgy az MRP-kben mint a proteinszeletekben és a fehérjeturmixokban. Nem is véletlenül: a kazeinnel és tejsavó fehérjével kombinálva a tejfehérje rendelkezik mindkettő előnyös tulajdonságaival, beleértve az izomregenerációhoz és növekedéshez szükséges magas aminosavtartalmat, csakúgy, mint az immunrendszer erősítését. Ráadásul zsírmentes, alacsony kalóriatartalmú, és könnyen emészthető.

Egyéb elnevezések

Teljes tejfehérje (TMP), tejfehérje koncentrátum (MPC), tejfehérje izolátum (MPI)

Hol találhatjuk meg a tejfehérjét

A tejfehérjét tehéntejből vonják ki, mely 3-5%-os fehérjetartalmú, és két fehérjetípusból épül fel: kazeinből és tejsavóból. A tejfehérje átlagosan 80% kazeint és 20% tejsavót tartalmaz. Tipp Olyan tejfehérjéket keress, amiket alacsony hőmérsékleten gyártottak, így ugyanis megelőzhető a fehérjék denaturálódása, és az ebből adódó hatásfokcsökkenés.

Hatása a teljesítmény fokozására

Miért használják a sportolók a tejfehérjét

Nyilvánvalóan bizonyítékok támasztják alá, hogy a sportolóknak és fitneszrajongóknak (függetlenül az ágazattól) intenzív edzés okozta stressz hatására megnő a fehérjeigényük — egyszerűen szólva, a fehérje esszenciális az izomtömeg növekedés és regenerálódás szempontjából. Figyelembe véve, hogy a tejfehérje tartalmaz kazeint és tejsavót is, aktív emberek számára kiváló minőségi fehérjeforrásnak bizonyul.

A tejfehérjét jó minősége és értéke népszerű adalékká teszi sok fehérjeporban, étkezést helyettesítő kiegészítőben, és fehérjeszeletekben. Így aztán nemigen kell külön keresgélni – végy egy fehérjeport, és a címkéről visszaköszön majd.

Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és regenerációt:

 • Aminosavak optimális forrásaként (melyek az izmok fő építőkövei és szükségesek az izomszövet regenerálódásához és növekedéséhez) növeli az izomtömeget

 • Javítja az anabolikus környezetet és megelőzi az izmok lebomlását, így segítve az intenzív súlyzós edzés izomnövelő hatásait

Hogyan járul hozzá a hosszú élethez:

 • Erősíti az immunrendszert azzal, hogy az antioxidánsok szintjét növeli a testben, csakúgy, mint a glutation és az immunoglobulinok (immunrendszert stimuláló peptidek)

Egészségügyi előnyei

A tejfehérje hiánytünetei

Nincs ismert hiánytünete.

Részletes ismertetés

További tudnivalók

Ha még nem hallottad volna, nem tudod támogatni, fenntartani, regenerálni vagy növelni izomszöveteidet fehérje nélkül (amit a szervezet fontos aminosavakká bont le). Ez azt jelenti, hogy nem tudsz izmot építeni mindaddig, amíg nem fogyasztasz fehérjét. Állandóan. Fogalmazzunk másképp? Céljaidtól függetlenül, a fehérjének kell az alapját alkotnia minden sportoló, súlyemelő, és fitneszrajongó táplálkozásának és táplálékkiegészítésének, egyszerűen azért, mert a kutatások kimutatták, hogy az edzés, a diéta (kalóriacsökkentés), és az egyéb fizikai aktivitás nagyobb „keresletet” teremt rá a szervezetben, jelentősen megnövelve így az igényt a jóminőségű fehérjeforrásokra.

Mi is a tejfehérje?

A tejfehérje saját formájában – társaihoz, a kazeinhez és a tejsavóhoz hasonlóan – nem fordul elő a magában. Valójában gyakran MRP-k, fehérjeporok és táplálékkiegészítő szeletek fehérjekeverékének alkotóeleme. Nézd meg eme termékek bármelyikének összetételét a címkén, és meglátod, hogy a tejfehérjét más, jóminőségő fehérjékhez (szója, albumin) adagolják, hogy így alkossanak "szabadalmazott fehérjekeverékeket".

A tejsavó és a kazein keverékeként a tejfehérjét minden másnál gyakrabban használják a címkék „kozmetikázására”. A tejfehérjék előnyei pedig csaknem azonosak a tejsavóéval vagy a kazeinével. Ami logikus is, mivel a tejfehérje 80%-ban kazeinből és 20%-ban tejsavóból áll.

Íme egy rövid áttekintés a tejsavóról és a kazeinről:

A tejsavó fehérje, mely egyike a tejfehérjéből kivont két fehérjeváltozatnak, valószínűleg a legjobb minőségű mind közül. Sok tudós által a sovány izomtömeg növelésért és fenntartásáért főként felelősnek tartott anyagként a tejsavó nagy hírnévre tett szert, mint a legfőbb fehérjekiegészítő, öt kulcsfontosságú tulajdonságából kifolyólag:

 • Magas biológiai érték (BV faktor), mely lehetővé teszi az aminosavak gyorsabb felszívódását az izomsejtekbe mád fehérjékhez viszonyítva;

 • Nagy aminosav tartalom, beleértve a két alapvető fontosságú aminosavat, a glutamint és a ciszteint (melyek közvetlen prekurzorai a legerősebb szabadgyökök ellen küzdő aminonak, a glutationnak);

 • Megnövekedett glutationszint (mely az immunrendszert erősíti);

 • Lenyűgöző immunoglobulin és laktoferrintartalom (más néven fehérjepeptidek, melyek pozitívan hatnak az immunrendszerre); és

 • Alacsony laktóz-(tejcukor), kalória- és zsírtartalom.

Ezen elemek hatásai miatt a tejsavófehérje egy „muszáj hogy legyen” anyag minden aktív egyén számára.

A másik, tejből kivont fehérje a kazein, amiről több kutatás is kimutatta, hogy nem csupán ellátja testünket a legfontosabb, intenzív edzés alatt az izmok megtartásához szükséges aminosavakkal, de még az izomtömeg növekedését is elősegíti.

Íme egy rövid elemzés a kazein legfontosabb tulajdonságairól:

 • Különösen gazdag forrása az immunrendszert erősítő és izomfehérjét megóvó glutaminnak. Valójában 20,5%-os glutamintartalma van.

 • Szintén kiváló argininforrás, ami jól ismert „növekedési hormon-termelő” aminosav.

Az összes protein közül neki van a legmagasabb tirozin-triptofán aránya (majdnem 5:1), így a legstimulálóbb hatású és fogyasztása után az étvágyat leginkább csökkentő fehérje is. Ez abból fakad, hogy a tirozint egyfajta „azonnal megszerzendő” aminosavnak tartják, mely fogyasztása után megnöveli az agy kémiai jeleit, így általános elégedettség-és teltségérzést okoz.

*Hogy a kazeinnek és a tejsavónak az összes előnyét megismerhesd, tekintsd át a részletes ismertetőjét mindkettőnek.

Következtetés

Mindent összevetve, és figyelembe véve, hogy a tejfehérje a kazeinnek és a tejsavónak 80:20 arányú keveréke, mindkét fehérje előnyeit biztosítja, miközben a gyártóknak remek lehetőséget teremt arra, hogy megnöveljék termékeik fehérjetartalmát, és hogy azok ízét is feljavítsák. A tejfehérje egyfajta „két legyet egy csapásra ütő” anyag a fehérjék között.

Felhasználási javaslatok

A kutatások kimutatták, hogy az aktív életmódot élők, különösen a keményen sportolók és a súlyemelők, több fehérjét igényelnek az átlagnál – ez tudományosan dokumentált tény, tekintet nélkül mindarra, amit laboratóriumi köpenybe bújt alakok próbálnak állítani.

Mennyiség

Először is meg kell határozni napi fehérjeszükségletünket, mind az ételekből, mind pedig a fehérjetartalmú kiegészítőkből bevitt mennyiségeket. Mivel a fizikailag aktív egyének napi fehérjeszükséglete nagyobb, mint az átlagembereké, a fehérjebevitel a következők szerint javasolt:

 • Aktív, egészséges férfiak esetében izomtömeg növeléséhez az átlagos fehérjeszükséglet 2-3 g / testsúly kilogramm körül mozog, a nap folyamán arányosan elosztva (pl. egy 90 kilós intenzíven edző sportoló ideális esetben 180-270 gramm fehérjét kell, hogy fogyasszon naponta, 6 egyenlő részre osztva, így 30-45 grammos adagokat fogyasztva étkezésenként).

 • Az izomszövet megtartásáért és az aktív nők többségének számára a napi fehérjebevitel 1,5 és 2g / testsúly kilogrammban van meghatározva, a nap folyamán egyenlő részekre osztva (pl. egy 55 kilós aktív életmódot folytató nő ideális esetben 90-115 gramm fehérjét kellene, hogy fogyasszon naponta, 6 egyenlő adagra elosztva, így 15-20 grammos fehérjeadagokat biztosítva étkezésenként)

Időzítés

Napi fehérjeigényünk függvényében (a fent meghatározottak szerint), a kiegészítőként fogyasztott fehérje a nap folyamán bármikor fogyasztható egy teljes étkezés helyett (MRP-ben, vagy egyszerűen fehérjepor formájában némi étellel, pl. almával együtt).

Tipp

Bizonyosodjunk meg róla, hogy kellő mennyiségű fehérjét fogyasztunk egy órán belül edzés után és lefekvés előtt. Ez a két időpont optimális, mivel edzés után egy „nyitott ablak” áll rendelkezésre a fehérje azonnali felszívódására/felhasználására, a lefekvés előtti fogyasztás pedig kiválóan alkalmas arra, hogy pozitív nitrogén egyensúlyban tartsuk testünket, így biztosítva folyamatos anabolikus állapotot pihenés közben.

A tejfehérje szinergistái

Nincs ismert szinergistája.

Biztonsági tudnivalók

Ha allergiásak vagyunk a tejre (laktózra vagy kazeinre) óvatosan kezeljük fogyasztását.

A tejfehérje mérgező hatása

Nincs ismert mérgező hatása.

Tiltások és korlátozások

Nem ismertek.