Vas (Fe)


Mi az, amit a szedésével elérhetsz?

Az oxigénfelvétel növekedése
A hemoglobinban található vas létfontosságú szervezetünkben az oxigén felvételében és szállításában. Hiány fennállása esetén a pótlás fokozza a vér oxigénfelvevő és szállító képességét és javítja a fizikai és szellemi teljesítményt.
Az idegrendszer megfelelő működése
A vas nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez és számos neurotranszmitter képzésében is közreműködik.

Ismertetés

A vasat a nyomelemek közé szokták sorolni. Mások ellenben a mikro-és makroelemek közé sorolják és mezoelemnek tekintik, mivel szükséglete a mikroelemeknél megszokottnál nagyobb. A vas legfontosabb feladatai az oxigén, széndioxid (hemoglobin) és elektronszállítás (citokróm rendszer). A vasfelszívódást egészséges emberben a vasraktárak feltöltöttsége határozza meg: ha jó az ellátottság akkor rosszabb a felszívódás, ha rossz, akkor jobb. A férfiak szervezete körülbelül 3,5-5 g vasat tartalmaz, míg a nőké 2,5-3 g-ot. A készlet 60-70%-a aktív formában fordul elő, míg kisebb része raktározó fehérjékhez kötődik. A vérben a hemoglobin alkotórészeként, az izomban a mioglobin építőköveként szállítja illetve raktározza az oxigént. A vas sok enzim alkotórésze (például a katalázoké, ribonukleotidreduktázoké, peroxidázoké).
Táplálékunk a nehezebben felszívódó ferri-vas formájában tartalmazza legnagyobb mértékben és csak kisebb mennyiségben a jobban felszívódó két vegyértékű ferro-vasként. A két vegyértékűvé alakulást a C-vitamin - savas közeg elősegíti. A vas élelmiszereinkben hem és nem hem kötésben fordulhat elő. Hem vas csak állati eredetű élelmiszerekben (máj, hús, hal) található azok vastartalmának körülbelül 40%-a hemkötésű vas. A hemkötésű vasnak körülbelül 15%-a szívódik fel, ugyanez az arány a nem-hem vasnál csak 3-8%! A hem-vas a nem-hem vas felszívódását is elősegíti, ezért növényi forrásait érdemes húsokkal együtt enni. A polifenolok így a teában, borban található vegyületek gátolja felszívódást, akárcsak a gabonák fitátjai. A szója, a diófélék, a foszfátok, a kalcium és az oxalátok gátolják a felszívódást.
Vashiány elégtelen bevitel, elégtelen felszívódás és fokozott vasvesztés következtében léphet fel. A világon több százmillió embert érint a vashiány, elsősorban a harmadik világ országaiban, de a vasraktárak telítettségét is figyelembe véve akár az emberiség fele is vashiányos lehet. Az idős, vegetáriánus illetve sokat sportoló emberek vagy termékeny korban lévő nők veszélyeztetettebbek a hiány kialakulásának szempontjából. A kis mennyiségű, de rendszeres vérvesztések (aranyér, fogínyvérzés, menstruáció) is vashiány kialakulásához vezethetnek (a tizenéves lányok 9%-a is vashiányos lehet). Időskorban a csökkent gyomorsavtermelés okozhat hiányállapotot. Ha vashiányos anémia (vérszegénység) alakul ki, a vér oxigénszállító képessége és ez által a fizikai és szellemi teljesítmény is romlik. A vashiány a T-limfocita működést is rontja, hiánytünetként fejfájás, fáradtság, szívdobogás jelentkezhet, a tartós hiány következtében pedig idővel hipokróm mikrocitás anémia (a normálisnál halványabb színű és kisebb méretű vörösvértestek jellemzőek erre a vérszegénység típusra) alakul ki. Az L-karnitin, kollagén, szerotonin, dopamin és noradrenalin képzésében is lényeges szerepe van. A vashiány a gyermekek idegrendszerének fejlődését erősen károsítja, ezért nem ajánlott terheseknek, szoptató anyáknak és gyermekeknek a húsmentes étrend. Vegetáriánus étrend ebben az esetben csak orvos és dietetikus vezetése mellett megoldható. Sportolóknál hiány megállapítása után javasolt a vaspótlás. Teljesítménynövelő hatása vitatott, elsősorban hiányállapotokban mint a teljesítményt korlátozó tényező jelentős.
A túlzott vasbevitel a réz és cink hasznosulását rontja, valamint elősegíti a baktériumok szaporodását. Peroxidációs folyamatokon kersztül daganatos betegségek kialakulásában is szerepe lehet, állatkísérletekben a májrák nagyobb arányával járt, ezért az indokolatlan vaskiegészítés nem javasolt. Szív-érrendszeri problémákat is előidézhet feleslege. A nagy vasbevitel a vas helyi vagy az egész testre kiterjedő lerakódásával jár, ezt hemosiderosisnak nevezzük. Abban az esetben, ha a lerakódás károkat okoz, és a test teljes vastartalma a 15 g-ot meghaladja, hemochromatosis alakul ki. A betegség öröklötten is kialakulhat fokozott bélrendszeri vasfelszívódás következtében, eredményeképp idővel heresorvadás, cukorbetegség, májkárosodás, 30%-ban hepatocelluláris carcinoma (rák) fejlődik ki. Kezelésre vérlebocsátás használható fel legegyszerűbben, amit évekig kell végezni. A normálisnál nagyobb vasbevitelt tehát csak kivizsgálások után, orvosi tanácsra szabad alkalmazni.
Forrásai a vörös húsok, húsok, máj és egyéb belsőségek. A C-vitamin javítja felszívódást. Felszívódást növelendő kelát formában alkalmazzák kiegészítőkben.
Vas-szulfát (ferro-szulfát), ferro-fumarát, ferro-glükonát formákban szokták alkalmazni, a ferro-szulfát székrekedést és más gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat. Felszívódásuk alacsony, néhány százalékos (2-3) hatékonyságú üres gyomorból, étkezésekkel fogyasztva ez akár 1% alatti is lehet.

Miért használjuk

A hemoglobinban található vas létfontosságú az oxigén felvételében és szállításában. Hiány fennállása esetén a pótlás fokozza az oxigénfelvevő és szállító képességet és javíthatja a fizikai és szellemi teljesítményt.

További előnyös hatások

Hogyan használjuk

A megfelelő laborvizsgálatok után, orvosi javaslatra és előírt dózisban használjuk. Multivitaminkészítmények gyakori alkotóeleme.

Vasszükségleti értékek korcsoportok és életmódi tényezők szerint

Férfi
11-14 év 18 mg/nap
15-18 év 18 mg/nap
19-51 év 8-10 mg/nap
Vegetáriánusok szükséglete kb. 14 mg/nap
Nők
11-50 év 18 mg/nap
51-< év 10 mg/nap
Terhes nők 18 mg/nap
Vegetáriánusok szükséglete kb. 32 mg/nap
Sportolók vasszükséglete:
Erő, gyorserő jellegű sportágakban 15-20 mg/nap
Állóképességi sportágakban 15-20 mg/nap

Kölcsönhatások (Szinergikusan erősíti a hatását)

  • A magnézium, vanádium, cink, kalcium csökkenti a vasfelszívódást.
  • Az oxálsavtartalmú ételek rontják a felszívódást, akárcsak a polifenol (tea, bor stb.) és a fitáttartalmú növények.
  • A vas csökkentheti a réz, a Levodopa, a Penicillamin és a Levothyroxin felszívódását.
  • A béta-karotin növeli a vasfelvételt, akárcsak az L-cisztein és a C-vitamin.
  • A gyógyszerkölcsönhatások miatt a vaskiegészítést a rendszeresen gyógyszert szedő emberek is csak orvosi tanácsra és felügyelet mellett végezhetik.

Természetes forrásai

Forrásai a vörös húsok, húsok, máj és egyéb belsőségek.

Nyersanyagok vastartalma miligrammban 100 g-ra vonatkoztatva

Sörélesztő 17,3 mg
Mák 15 mg
Búzakorpa 14,9 mg
Búzacsíra 9,4 mg
Marhamáj 8,8 mg
Napraforgómag 7,1 mg
Csirkemáj 6,5 mg
Mandula 4,7 mg
Tojássárgája 4,1 mg
Tofu 1,9 mg
Tojás 1,8 mg
Marhahús 1,6 mg
Barna rizs 1,6 mg
Csirkemell 0,6 mg

Mesterséges forrásainak 60 mg vasat tartalmazó mennyiségei:

60 mg vas = 437 mg ferro-aszkorbát
60 mg vas = 183 mg ferro-fumarát
60 mg vas = 518 mg ferro-glükonát
60 mg vas = 186 mg ferro-szulfát

Esetleges mellékhatásai

Normál dózisban hányás, émelygés, székrekedés léphet fel. Toxikus például vasedényekből való kioldódás által lehet. A letális (halálos) dózis 200-250 mg/ttkg, de 40 mg/ttkg-nál is előfordulhat haláleset, mellékhatások pedig ennél kisebb dózisoknál is jelentkezhetnek. Tartós orális használat akár májcirrózis kialakulásával is járhat.
A túlzott vasbevitel a vas helyi vagy az egész testre kiterjedő lerakódásával jár, ezt hemosiderosisnak nevezzük. Abban az esetben, ha a lerakódás károkat okoz, és a test teljes vastartalma a 15 g-ot meghaladja, hemochromatosis alakul ki. A betegség öröklötten is kialakulhat, fokozott bélrendszeri vasfelszívódás következtében, eredményeképp idővel heresorvadás, cukorbetegség, májkárosodás, 30%-ban hepatocelluláris carcinoma (rák) fejlődik ki. Kezelésére vérlebocsátás használható fel legegyszerűbben, amit évekig kell végezni. A normálisnál nagyobb vasbevitelt tehát csak kivizsgálások után, orvosi tanácsra szabad alkalmazni.

Tiltás: Nincs.