ZMA


Összegzés


Az intenzív fizikai megterhelés megnövelheti egyes ásványi anyagok és nyomelemek hiányának kockázatát – név szerint a cinkét, és a magnéziumét. Ez a cink ill. magnéziumhiány közvetlen negatív hatással lehet az erőre és az állóképességre. A ZMA™, ami egy új cink-magnézium-B6 vitamin tartalmú szabadalmazott formula, olyan pontosan összeállított formában és mennyiségben tartalmazza ezeket az anyagokat, melyek segítenek megnövelni az anabolikus hormonok mennyiségét és az erőszintet a sportolóknál. Dokumentáltan hatásos tesztoszteronszint növelő hatása folytán ez a kiegészítő sportolók ezrei számára jelenti a prohormonok biztonságos alternatíváját.

Egyéb elnevezések

Cink monometionin-aszpartát, magnézium aszpartát

Szabadalmi információk

A ZMA™ szabadalommal védett formula.

Hol találhatjuk meg a ZMA-t

A ZMA egy szabadalmazott tápanyag kombináció, ami olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mint a cink monometionin-aszpartát, a magnézium aszpartát, és a B6 vitamin, igen jellemző mennyiségben. Mindezen tápanyagok megtalálhatóak számos ételben, de ezeknek a formáknak és mennyiségeknek ez a speciális kombinációja csak a ZMA™ formulában van jelen.
A cink természetes állapotában jelen van a vörös húsban, a tojássárgájában, az osztrigában, a disznóhúsban, a pulykában és néhány gabonából készült termékben.
A magnézium természetes állapotában a banánban, avokádóban, halban, tejtermékekben és a garnélában található meg.

Hatása a teljesítmény fokozására

Miért használják a sportolók a ZMA-t

A magnéziumhiány az egyik legáltalánosabban előforduló tápanyaghiány a felnőttek között, különösen a nők és az idősek körében. A súlyemelők között ugyancsak gyakori a hiánya, köszönhetően az edzések során bekövetkező tápanyagvesztésnek. A cink és a B6 vitamin szintje ugyancsak csökken intenzív edzések alatt, és hiányuk egyre gyakoribb. Valójában, egy 160 sportolón – végzett tanulmány során az derült ki, hogy a résztvevő férfiak 43%-ának, valamint a résztvevő nők 23%-ának rendkívül alacsony volt szervezetében a cink mennyisége. A jó hír viszont: a ZMA (ezen létfontosságú tápanyagok precíz kombinációja) kijavíthatja ezeket a hiányosságokat, és potenciálisan növelheti az általános teljesítményt, és ezáltal az egészséget is.

Hogyan képes segíteni az izomtömeg növekedést és a regenerációt

  • Megnöveli az anabolikus hormonok termelődését, pl. a tesztoszteronét, így növelve az erőszintet és az izomtömeget
  • Segíti az alvás közbeni izomrelaxációt, ami az izomszövetek regenerálódásában játszik szerepet

Egészségügyi előnyei

A ZMA hiánytünetei

Külön erre a formulára vonatkoztatva nincs ismert hiánytünet, azonban testünk deficitet szenvedhet a cinkből, magnéziumból és a B6 vitaminból közel sem tökéletes diétánkból kifolyólag, vagy erőteljes fizikai tevékenység hatására – ez szintén csökkentheti a létfontosságú anyagok szintjét, és hiánytünetekhez vezethet.

Felhasználási lehetőségek

A kutatások alapján a ZMA a következő tünetek kezelése során lehet hasznos:
  • Izomgörcsök és feszülések
  • Insomnia/alvási nehézségek
  • Katabolizmus (izomvesztés)
  • Alacsony tesztoszteronszint

Részletes ismertetés

További tudnivalók

A ZMA gyorsan népszerű, természetes alternatívája lett a prohormonoknak (hormon előanyagoknak), így pl. az androstendionnak és a DHEA-nak. A sportrajongók és fitneszőrültek által a tesztoszteronszint növelésére való használatakor a ZMA erőnövelő, izomtömeg-növelő és állóképességnövelő hatást is mutatott a sportolóknál.
A ZMA annak is köszönheti fontosságát, hogy segíti a mélyebb alvást, amely közvetve az izomszövetek regenerációját és a növekedéshormon-termelést egyaránt elősegíti. Mivel testünk az általa előállított növekedési hormon javát éjjelente, kb. 90 perccel elalvás után termeli, kiemelkedően fontos, hogy ezek a fontos ásványi anyagok és nyomelemek (cink, magnézium és B6 vitamin) ne ürüljenek ki, mert ha ez megtörténik, akkor nem tudjuk kihasználni növekedésihormon-termelő kapacitásunkat, ami viszont elsődlegesen fontos az izomtömeg növelése szempontjából. Azoknak, akik aktívan érintettek a súlyemelésben vagy más sporttevékenységben, ez a tápanyag kombináció egy „muszáj hogy legyen” kiegészítő, hogy vele megelőzhessünk mindenféle hiány fellépését.

Mi a ZMA és miben különbözik a jó öreg tiszta cinktől és magnéziumtól?

Ez a tudományosan megtervezett, szabadalmazott ásványianyag formula a cink, a magnézium és a B6 vitamin precízen összeállított formáiból és mennyiségeiből áll; név szerint a cink-monometioninből/aszpartátból, a magnézium-aszpartátból és a B6 vitaminból (piridoxin HCL). Ez a precíz kombináció az, ami különbözővé teszi a ZMA-t a normális, mindennapos cink vagy magnézium kiegészítőktől, melyek gyakran megtalálhatóak a vitamin/ásványi anyag formulákban.
A ZMA kifejezetten sportolók számára lett kifejlesztve, hogy növeljék az erőt, állóképességet és a regenerációt, és a legújabb kutatások kimutatták, hogy a természetes anabolikus (izom-építő) hormonok termelődését is támogatja; ez az oka, hogy ennyire népszerűvé vált, mint természetes tesztoszteron-és növekedéshormonszint-növelő anyag.

ZMA-val kapcsolatos kutatások

Egy kettős vak kísérlet során – melyet „A cink és az erő ill. állóképesség”-nek neveztek el – azt dokumentálták, hogy a terápiásan adagolt cink szignifikánsan növelte az izmok teljesítményét. Egy másik kísérlet során – mely az „A magnéziummal történő kiegészítés hatása az erőedzésre emberek esetében” nevet viselte – kvadricepsz csúcsnyomaték (láb tolóerő) méréseket végeztek egy héthetes erőprogram előtt és után. A cinket és magnéziumot használó csoport jelentős, 26%-os, míg a placebo csoport 10%-os fejlődést tapasztalt.

Miért a ZMA, és miért ne a prohormonok?

Számos oka van, hogy miért jobb a ZMA mint számos prohormon kiegészítő. Először is, nincsen szükség a ZMA „ciklizálására”, folyamatosan szedhető. A prohormonokat viszont ezzel ellentétben szigorúan ciklusokban érdemes szedni (tehát meghatározott ideig szedni, aztán szüneteltetni) az optimális eredmény érdekében, és hogy lecsökkentsük a nemkívánatos negatív mellékhatások előfordulásának valószínűségét.
Mi több, míg a prohormonok tinédzserek és nők számára nem ajánlottak, a ZMA nyugodtan alkalmazható minden aktív tinédzser és felnőtt által – kortól és nemtől függetlenül – feltéve, ha betartják a felhasználási javaslatokat. A prohormonokat ráadásul több sportszövetség is tiltólistára tette, mint pl. a U.S. Olympic Committee, az NFL, és az NBA. A ZMA-t ugyanakkor nem.
Tulajdonképpen a ZMA-t sok világklasszis sportoló használja, és sokan közülük elképesztő izomtömegnövekedésről számoltak be.
Ezek pedig nem mind anekdoták – kutatások alapján a ZMA több mint 30%-al növeli a szabad és össz tesztoszteron szintet anélkül, hogy szteroid metabolitokat termelne, amik pozitív doppingtesztet eredményezhetnek. Ami pedig még fontosabb, a ZMA-val történő kiegészítés nem produkál olyan negatív mellékhatásokat, melyek egyébként gyakran a prohormonok szedésével járnak.

Hogyan működik?

A ZMA olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket biztosít számunkra, melyek több enzimatikus folyamatot is támogatnak az emberi testben. Egy kutatás szerint a ZMA-ban található tápanyagok együtt, egymás hatását szinergikusan erősítve működnek, mely hatás nem realizálódna, ha ezeket az anyagokat külön-külön szednénk.
A magnézium biztosítja, hogy az edzések során keményen megterhelt izmok elegendő mennyiségű oxigénhez jussanak. Magnéziumhiány esetén az izmok oxigénhiányt szenvednek – az oxigén megfelelő mértékű pótlásának hiányában pedig az izmok könnyen elfáradnak. A magnézium magában szedve javítja erőnlétünket, állóképességünket, pihenésünket, és szükséges a szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjéhez is. A B6 vitaminnal és a cinkkel együtt sokkal jobban szívódik fel, és a test könnyebben is hasznosítja.
A cink szabályozza és támogatja a megfelelő hormontermelést, különösen a tesztoszteronét, ami az egészséges izomtömeg növekedésért felelős. A cink szintén stimulálja a test fő antioxidáns enzimjét – a SOD-ot – ami az immunrendszert erősíti. Kimutatták azt is, hogy a cink az egészséges sejtreprodukciót és a károsodott szövetek regenerálódását is elősegíti. Ezek a hatások jelentősen felerősödnek, ha a cinket magnéziummal és B6 vitaminnak kombináljuk.
A B6 vitamin segíti az aminosavak termelődését az izomsejtekben. A B6 az eltárolt energia hasznosulását, az aminosavak, fehérjék és zsírok anyagcseréjét, és az energiafelhasználást is javítja, és sok, a mentális működéshez és a jó hangulathoz elengedhetetlenül szükséges kémiai hírvivő anyag képződését is támogatja. Magnéziummal és cinkkel kombinálva – mint a ZMA-ban – A B6 jobban szívódik fel és jobban is hasznosul.

Következtetés: miért van rá szükségem?

A magnéziumhiány az egyik legáltalánosabban előforduló tápanyaghiány a felnőttek között, különösen a nők és az idősek körében. A súlyemelők között ugyancsak gyakori a hiánya, köszönhetően az edzések során bekövetkező tápanyagvesztésnek. A cink és a B6 vitamin szintje ugyancsak csökken intenzív edzések alatt, és hiányuk egyre gyakoribb. Valójában, egy 160 sportolón – 23%-uk nő volt, 43%-uk férfi – végzett tanulmány során az derült ki, hogy rendkívül alacsony volt szervezetükben a cink mennyisége. A jó hír viszont: a ZMA (ezen létfontosságú tápanyagok precíz kombinációja) kijavíthatja ezeket a hiányosságokat, és potenciálisan növelheti az általános teljesítményt, és ezáltal az egészséget is.

Felhasználási javaslatok

Mennyiség

Felnőtt sportolók számára a tudományos kutatások szerint 25mg cink, és 450 mg magnézium szükséges naponta. A kutatók szerint a nők és a tinédzserek feleennyi adagot igényelnek, 2 részletben beszedve.

Megjegyzés

A legtöbb formula a ZMA szabadalmazott formáját tartalmazza, mely 25-30mg cink-monometionin/aszpartátot és 450-500mg magnézium aszpartátot tartalmaz.

Időzítés

A ZMA szedése 30 perccel edzés előtt javasolt, és ugyancsak 30 perccel lefekvés előtt, leginkább éhgyomorra.

Tipp

Ne fogyasszuk a ZMA-t olyan étellel vagy táplálékkiegészítővel együtt (vagy közvetlenül előtte/utána), mely nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot (pl. tej, joghurt stb.), mivel a kalcium csökkentheti a ZMA-ban lévő tápanyagok felszívódását.

A ZMA szinergistái

A készítményben található tápanyagok tudományos, jól átgondolt kísérletek alapján egymás hatását szinergikusan erősítik.

Biztonsági tudnivalók

Az Alzheimer kórban szenvedő betegek kerüljenek mindenfajta cinktartalmú kiegészítőt.

A ZMA mérgező hatása

Nincs ismert mérgező hatása.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.